Κέντρο υποδοχής μεταναστών και πολυπολιτισμικό κέντρο στο Μεταξουργείο - Σουρίλα, Μαρία - Αύρα
[Η διπλωματική μου εργασία αποτελεί συνέχεια της διάλεξής μου με θέμα το φαινόμενο του αστικού εξευγενισμού-gentrification στην περιοχή του Μεταξουργείου. Μελετώντας τους παράγοντες διαμόρφωσης και εξέλιξης των διαδικασιών που οδηγούν στην εκδήλωση του φαινομένου, αναδείχθηκαν οι όροι με τους οποίους εξελίχθηκε η περιοχή και ανέπτυξε τα σημερινά συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Το θέμα της διπλωματικής είναι η δημιουργία κέντρου υποδοχής, επικοινωνίας και ενημέρωσης μεταναστών, καθώς και πολυπολιτισμικού κέντρου στο Μεταξουργείο. Η πρότασή μου αφορά δυο διαφορετικά κτίρια σε δυο ξεχωριστά οικόπεδα πλησίον της πλατείας Αυδή. Οι προτεινόμενες χρήσεις γης επιδιώκω να λειτουργήσουν συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά με της σημερινές τάσεις ανάπτυξης της περιοχής. Σκοπός είναι η αποκατάσταση μιας δυναμικής ισορροπίας που θα οδηγήσει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και πιθανώς σε άμβλυνση κοινωνικών ανισοτήτων που παρατηρούνται στην περιοχή. Και στις δύο προτάσεις το κτιριολογικό πρόγραμμα διαμορφώθηκε με βάση.. φυσιογνωμίας της.]