Ανάκτηση, συρραφή, συμβίωση : ενεργοποιώντας το ρέμα της Πικροδάφνης - Παντελοπούλου, Αναστασία
[Αφορμή για την έρευνα αυτή στάθηκε η βιωματική μου εμπειρία ως κατοίκου της ευρύτερης περιοχής του ρέματος της Πικροδάφνης και η παρατήρηση ότι ένα τόσο ισχυρό φυσικό στοιχείο, που διαρρέει τον αστικό ιστό, στην πραγματικότητα είναι «αόρατο» από την πόλη και, σε μεγάλο βαθμό, άγνωστο στους κατοίκους της. Μια ακόμα διαπίστωση, σημαντική για την πορεία της έρευνας, ήταν ότι ο σχηματισμός της Πικροδάφνης (σε αντίθεση με τα περισσότερα ρέματα του λεκανοπεδίου, που καταλήγουν στον Κηφισσό) αποτελεί ένα αυτοτελές υδρολογικό σύστημα, μια ολοκληρωμένη πορεία του νερού από τις πηγές έως την εκβολή του, που ενώνει σε σχετικά μικρή απόσταση το βουνό με τη θάλασσα, δύο πολύ σημαντικά φυσικά στοιχεία του λεκανοπεδίου. Μέσω της αναλυτικής αποκωδικοποίησης και αξιολόγης των στοιχείων (φυσικών και αστικών) που συνθέτουν την υφιστάμενη κατάσταση επιχειρήθηκε η κατανόηση της σημασίας του ρέματος τόσο σε φυσικό και όσο αστικό επίπεδο. Η προτεινόμενη επέμβαση επιδιώκει την λειτουργική επανένταξη του ρέματος στο περιβάλλον του, η ενεργοποίησή.. συστημάτων.]