Σκέψεις για έναν ανοιχτό αστικό βιότοπο στο ρέμα της Πικροδάφνης - Τζαναβάρα, Αναστασία
[Το ρέμα της Πικροδάφνης είναι ένας περιβαλλοντικός διάδρομος, ο οποίος κατά μήκος του εμφανίζει, όχι μόνο ένα πλούσιο για τα αστικά δεδομένα φυσικό οικοσύστημα, αλλά και μία σειρά από αντιλήψεις, πολιτικές πρακτικές ή και αντιστάσεις που όλα μαζί καταγράφουν μία ιστορία παράλληλη με αυτήν της ανάπτυξης της ελληνικής πόλης. Θεωρώντας λοιπόν, ότι η σημερινή εικόνα είναι προϊόν πολύπλοκων διεργασιών, η εργασία αυτή προσπαθεί αρχικά να διερευνήσει τους τρόπους με τους οποίους οι εκάστοτε πολιτικές και ευρύτερες πολιτισμικές αντιλήψεις εκφράζονται στο αστικό περιβάλλον και ειδικότερα πάνω σε αυτό που κάθε φορά αντιλαμβανόμαστε ή ορίζουμε ως 'φυση', με σκοπό να συμμετάσχει στη συζήτηση για το δημόσιο χώρο της πόλης και τη διεκδίκησή του. Με τον όρο 'αστικός βιότοπος' έναντι για παράδειγμα του όρου 'αστικό πάρκο', υπονοείται μία δυναμική συνθήκη ισορροπίας και αυτοσυντήρησης του οικοσυστήματος, εκεί δηλαδή που ένα πάρκο θα απαιτούσε έναν συνολικό έλεγχο του τόπου. Σε αυτό το πλαίσιο, επεξεργαστήκαμε τις έννοιες της ποικιλότητας.. πόλης.]