Μεσολόγγι : η ταυτότητα της πόλης - Στεφανάτου, Παναγιώτα - Κανέλλα
[Αντικείμενο αυτής της διπλωματικής υπήρξε το Μεσολόγγι, η πόλη από την όποια κατάγομαι. Ο όλος προβληματισμός μου, ξεκινάει από τη σχέση της πόλης με το νερό. Για μένα το Μεσολόγγι, μέσα από τη μελέτη μου για τον τόπο και τη βιωματική μου εμπειρία αποτελεί ένα ενιαίο και αδιαίρετο σύνολο πόλης και τοπίου και δεν περιορίζεται στην οικιστική ζώνη.Πρόκειται για μία ιδιάζουσα περίπτωση και αυτό γιατί, η ιδιαίτερη, έντονη και ισχυρή ταυτότητα του τοπίου είναι αυτή που καθορίζει και την ανάπτυξη της πόλης. Η πόλη αντλεί την ατμόσφαιρά της από το ίδιο το τοπίο. Η οριζοντιότητα, η επιπεδότητα, η αβαθής θάλασσα, η αντανάκλαση- ο καθρεφτισμός, τα ίχνη μέσα στη λιμνοθάλασσα και οι κατασκευές μέσα στο νερό διαμορφώνουν το χωρικό πλαίσιο. Το Μεσολόγγι θα μπορούσε να είναι μία απο τις αόρατες πόλεις που περιγράφει ο Italo Calvino. Το Μεσολόγγι είναι διπλή πόλη αφού κουβαλάει πάντα το είδωλό της, είναι μία υδάτινη πολιτεία. Σήμερα, η ισορροπία του συστήματος «πόλη και νερό», έχει διαταραχθεί. Κατά τη γνώμη μου, το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι η πόλη.. νησάκια.]