Από το "αγορά-ζω" του χθες στο "αγοράζω" του σήμερα - Παλόγου, Κωνσταντίνα
[Αφορμή της διάλεξης αποτέλεσε η εγκαταλελειμμένη Δημοτική Αγορά της Χαλκίδας, που μας ώθησε να μελετήσουμε την αλληλεπίδραση των χώρων κατανάλωσης με τον αστικό χώρο, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, στην Ελλάδα. Εδώ σημειώνονται οι βασικές τομές στους τύπους της αγοράς: η αρχαία ελληνική αγορά, η καρδιά της πόλης, χαρακτηριζόταν από εύκολη προσβασιμότητα και μελετημένη διάταξη των κτιρίων της ώστε να εξυπηρετείται ο κυριαρχικός της χαρακτήρας. Η Ρωμαϊκή αγορά, στη συνέχεια, διαμορφώθηκε σύμφωνα με τις ανάγκες της αυτοκρατορίας, αποκτώντας σχήμα περίκλειστο, που διευκόλυνε τον έλεγχο. Στην Οθωμανική περίοδο εμφανίστηκαν τα παζάρια, που εξέφραζαν την ιδιοσυγκρασία των Οθωμανών και εξακολουθούν μέχρι σήμερα να προσελκύουν πλήθος κόσμου, όπως ισχύει και για τις Λαϊκές Αγορές, που διατηρούν το χαρακτήρα της γειτονιάς, διευκολύνοντας την κίνηση και την επικοινωνία. Αντίθετα, τα κτιριακά συγκροτήματα των Δημοτικών Αγορών, οι οποίες εξέφραζαν τις δυτικές επιδράσεις και διατήρησαν κάποια στοιχεία της αρχαίας αγοράς (οικονομικές δραστηριότητες, επικοινωνία, συμφωνίες),..].