Ακολουθώντας τα ίχνη της βιομηχανίας βάμβακος : η περίπτωση της Πειραϊκής-Πατραικής - Κούμπουλη, Αλεξάνδρα
[Το γνέσιμο και η ύφανση αποτελούν δύο παραγωγικές διαδικασίες που συμπορεύονται με την ανθρώπινη ιστορία. Η φύση τους υμνείται από ποιητές και εκπροσωπείται από θεότητες στις εκάστοτε κοσμογονίες, ενώ παράλληλα συνδέονται με τις εικόνες των απάνθρωπων συνθηκών εργασίας, τόσο κατά τη βιομηχανική επανάσταση όσο και σήμερα στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Η κλωστοϋφαντουργία οργανώνεται σε συντεχνιακό πποβιομηχανικό ή βιοτεχνικό επίπεδο και έπειτα καταλήγει σε σπουδαίο βιομηχανικό κλάδο, επηρεάζοντας στη διαμόρφωση και ανάπτυξη ολόκληρων πόλεων, αποκτώντας διεθνή εμβέλεια. Στη χώρα μας μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους, παρτηρείται απότομη μετάβαση από την οικιακή παραγωγή προϊόντων στη βιομηχανική παραγωγή, χωρίς να υπάρξει το συντεχνιακό στάδιο σε σημαντικό βαθμό. Έτσι τα προβλήματα του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας ξεκινούν από πολύ νωρίς. Μετά το Β΄ΠΠ και μέχρι τη δεκαετία του ΄70 παρουσιάζεται κάποια εικονική ευημερία. Κατά την αποβιομηχάνιση, ελληνικές επαρχιακές πόλεις, των οποίων η ευημερία βασίζονταν στην ύπαρξη κλωστοϋφαντουργείων (Νάουσα, Βέροια,..].