Σκέψεις πάνω στο σχεδιασμό ενός μεσογειακού αστικού κήπου - Βρέζα , Σιμόνη
[Στόχος αυτής της διάλεξης είναι κυρίως η προσφορά χρήσιμων πληροφοριών για το σχεδιασμό ενός μεσογειακού αστικού κήπου. Αφενός αστικός, διότι στις πόλεις απαιτείται η αναβάθμιση της καθημερινότητας, εκεί όπου βιώνεται από την πλειοψηφία των κατοίκων η έλλειψη του φυσικού περιβάλλοντος. Ο αστικός κήπος είναι ο χώρος που περισσεύει από τον κτισμένο και φιλοξενεί την εκτόνωση του σύγχρονου ανθρώπου. Προσεγγίζεται λοιπόν, ως εξωτερικός χώρος που δύναται να προσφέρει εσωτερική εμπειρία και λειτουργική ικανοποίηση στο χρήστη του. Αφετέρου μεσογειακός, διότι το κλίμα του τόπου είναι ο κατ' εξοχήν παράγοντας που λαμβάνεται υπόψιν στο σχεδιασμό ενός κήπου, δηλαδή ενός εξωτερικού χώρου που επιζεί με ξηρασία, κάτω από την καλοκαιρινή ζέστη. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη μεσογειακή φύτευση για λόγους εξοικείωσης του αναγνώστη με τα μεσογειακά φυτά, που είναι ήδη προσαρμοσμένα στον τόπο και άρα "χαμηλών απαιτήσεων" πρωταρχικό δομικό υλικό. Η φύτευση προσεγγίζεται ως το βασικό εργαλείο σχεδιασμού, τόσο δομικά όσο και αισθαντικά. Έτσι η φύτευση δομικά μπορεί να γίνει τοίχος,..].