Μητροπολιτικές στρατηγικές στα όρια της πόλης : το μεγάλο Παρίσι - Βόκαλη, Αννα
[Η πόλη δεν έχει πια την παραδοσιακή της μορφή. Η σύγχρονη δομή της είναι πολύ πιο περίπλοκη από οποιοδήποτε μοντέλο θα επιχειρούσε να την περιγράψει. Πόλη και «μη-πόλη» εισχωρούν η μια στην άλλη σε ένα καθεστώς ώσμωσης του αστικού με το περιαστικό, του οργανωμένου με το αυθόρμητο, του μόνιμου με το εφήμερο. Όμως πού ξεκινά και πού σταματά η πόλη; Τι ανήκει στην πόλη και τι όχι; Ποιο είναι το περίγραμμα της πόλης; Ποια τα όρια της; Οι προβληματισμοί που θίγονται μέσα από αυτή την εργασία αναζητούν επιχείρηματα στις διεπιστημονικές μελέτες των δέκα ομάδων που συμμετείχαν στη διεθνη διαβούλευση για το "Μεγάλο Παρίσι". Τα όρια είναι βουβά, ρυθμιστικά εργαλεία που καθορίζουν περιγράμματα, ευανάγνωστα αλλά και ευέλικτα, εξελίχθηκαν σε παθητικούς περιορισμούς, συχνά χωρίς τη θέλησή τους. Μακριά από την αρχική ιερότητα τους, φέρουν μια αρνητική εικόνα που οφείλει να επανεξεταστεί στο ευρύτερο πλαίσιο της σύγχρονης αστικής και μητροπολιτικής πραγματικότητας. H εργασία αυτή επιχειρεί μια ποιητική ανάγνωση των ορίων, την αποκατάσταση της σχέσης μεταξύ ορίζοντα και τοπίου,..].