Ο αστικός σχεδιασμός και η κοινωνία : σχέση σύγκρουσης ή σχέση συνεργασίας; - Ράπτης, Βασίλης
[Η παρούσα διάλεξη ασχολείται με ένα ζήτημα θεωρητικού προβληματισμού πάνω στη φύση του σχεδιασμού του χώρου, κάνοντας μια προσπάθεια κατανόησης του πλαισίου μέσα στο οποίο εφαρμόζεται ο αστικός σχεδιασμός και των κριτηρίων εφαρμογής του. Σε κάθε περίπτωση, ο φορέας σχεδιασμού έχει την οικονομική δύναμη να προβεί στην άσκηση αστικού σχεδιασμού, ο πολεοδόμος έχει την ιδιότητα του ειδικού, ενώ ο πολίτης βρίσκεται συνήθως σε κατώτερη θέση, ως απλός αποδέκτης του αποτελέσματος του Σχεδίου. Έχοντας μελετήσει παραδείγματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, βγαίνει το συμπέρασμα, ότι σίγουρα υπάρχει ένας πιο δημοκρατικός τρόπος για την άσκηση του αστικού σχεδιασμού. Διαπιστώθηκε ότι στην Δυτική Ευρώπη εφαρμόζεται πιο εκτενώς ο συμμετοχικός σχεδιασμός, που προβλέπει δηλαδή τη συμμετοχή του πολίτη στην λήψη αποφάσεων, ενώ στην Ελλάδα εφαρμόζεται ο ορθολογικός σχεδιασμός, όπου την απόλυτη εξουσία την έχει το κράτος ή ο εκάστοτε φορέας. Η σχέση που διαμόρφωσαν αυτοί οι τύποι σχεδιασμού με την κοινωνία είναι και το αντικείμενο της έρευνας μας. Παρατηρώντας την ισχύ των σχέσεων..].