Επιτηρούμενος χώρος : από το πανοπτικόν στον κυβερνοχώρο - Θέμελη, Ανδριάννα
[Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, βρισκόμαστε υπό επιτήρηση. Όταν χρησιμοποιούμε την πιστωτική κάρτα, συνομιλούμε στο τηλέφωνο ή σερφάρουμε στο διαδίκτυο, αφήνουμε ίχνη. Τα ίχνη αυτά δεν μπορούμε να τα δούμε, όμως υπάρχουν. Η επικράτηση του άϋλου (software), έναντι της ύλης (hardware), αλλάζει δραματικά το περιβάλλον, μέσα στο οποίο ζούμε και κινούμαστε. Πώς όμως αυτό επηρεάζει την αρχιτεκτονική. Αντικείμενο της διάλεξης αυτής είναι ο μετασχη- ματισμός της έννοιας του χώρου, από την εφαρμογή των πρακτικών της νέας παρακολούθησης. Με τον όρο ''νέα παρακολούθηση'' νοείται η παρακολούθηση αυτή, που στηρίζεται στη χρήση της υψηλής τεχνολογίας, τελείται σε καθημερινή βάση, είναι αυτοματοποιημένη και μπορεί να προβεί σε αυτόματες ταξινομήσεις, αφού στοχεύει σε κατηγορίες ατόμων. Η παρακολούθηση της ταινίας ''The Conversation'' και η επαφή μας με το έργο του Michel Foucault και τη θεωρία του πανοπτισμού στάθηκαν η αφορμή για τη υλοποίηση αυτής της εργασίας και μας έκαναν να αναπτύξουμε τους πρώτους προβληματισμούς, πάνω στο θέμα της παρακολούθησης. Αυτή η εργασία επιχειρεί να θέσει ζητήματα..]