Δίκτυο φοιτητικών κατοικιών στα Εξάρχεια για την αρχιτεκτονική σχολή - Γκερέκος, Χαρίλαος
[Θέμα της εργασίας είναι η δημιουργία, στην περιοχή των Εξαρχείων, δικτύου εστιών που θα παρέχονται από το Ε.Μ.Π. σε φοιτητές και φοιτήτριες της αρχιτεκτονικής σχολής. Δεν προτείνονται αποκλειστικά κατοικίες, αλλά στα συγκροτήματα διαμερισμάτων ενσωματώνονται κοινόχρηστες λειτουργίες που απευθύνονται στους σπουδαστές, μοιρασμένες στο άτυπο αυτό δίκτυο. Στόχος είναι η πρόταση ενός μοντέλου κατοίκησης που βασίζεται στη συμβίωση και συλλογική δράση των φοιτητών. Καθώς θα είναι υπεύθυνοι για τη λειτουργία των χώρων, η αυτοοργάνωση και η συνεργασία αποκτούν κομβική θέση. Οι βασικές συνθετικές-κατασκευαστικές επιλογές πάρθηκαν με κριτήριο τη βιωσιμότητα και απλότητα της κατασκευής (κατασκευαστικός κάναβος-προτυποποίηση), την οικονομία-επαναχρησιμότητα των υλικών (μεταλλικός σκελετός, ανακυκλώσιμα δομικά στοιχεία) και την ποιότητα διαβίωσης (εξασφάλιση ηλιασμού, αερισμού,προσωπικού και ελεύθερου χώρου, φυτεύσεις). Σε επίπεδο επίπλωσης/εξοπλισμού προτείνεται ένα ευέλικτο σύστημα διαμόρφωσης επίπλων με χρήση τυποποιημένων.. χώρο.]