Η πόλη ως μουσειακό θεματικό περιεχόμενο - Ζιρώ, Ιάσων
[Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έντονο επιστημονικό ενδιαφέρον για την ιστορία των πόλεων και τη διαχρονική ανάπτυξή τους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας νέος τύπος μουσείου: το μουσείο που θέτει την πόλη ως θεματικό περιεχόμενο ή αλλιώς Μουσείο Πόλης. Το Μουσείο Πόλης αρχικά με απασχόλησε, ως πρόσφατη έκφραση τυπολογίας μουσείου, που συμπεριλαμβάνει και διαπραγματεύεται ζητήματα κοινωνικοπολιτικά, ιστορικά και σύγχρονα. Στη συνέχεια το ενδιαφέρον μου επικεντρώθηκε στη διερεύνηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του και στα νέα δεδομένα που φέρνει στο μουσειακό σχεδιασμό. Δεδομένου ότι ήδη συζητείται η δημιουργία της αθηναϊκής έκδοσης του τύπου αυτού -του μουσείου της Πόλης των Αθηνών- η έρευνα ξεκίνησε από την έννοια του μουσείου γενικότερα, προκειμένου να κατανοηθούν όλα τα χαρακτηριστικά ενός μουσείου πόλης. Συγκεκριμένα, η έρευνα πέρασε μέσα από την ανάλυση των τριών φιλοσοφικών κατευθύνσεων των μουσείων, που καθορίζουν την τελική μορφή οποιουδήποτε μουσείου σήμερα (παραδοσιακό, μοντέρνο, μεταμοντέρνο). Αυτός ο διαχωρισμός σχετίζεται με τις γενικές..].