Ένας μεγάλος κορμπουζιανός περίπατος : machine a pression et de-pression - Αντωνέλος, Κίμων
[Η διάλεξη αυτή είναι αποτέλεσμα 10ήμερης επίσκεψης στο υλοποιημένο αρχιτεκτονικό έργο του Le Corbusier στη Γαλλία. Βασίστηκε στην επιτόπου συνειδητοποίηση ότι τα αρχιτεκτονικά γεγονότα που συναντάει κανείς περιπλανώμενος στα κτίρια του Le Corbusier έχουν αξία και γοητεία από μόνα τους, αλλά αποκτούν απαράμιλλη δυναμική όταν ιδωθούν όλα μαζί σε μία διαδοχή. Αυτό μας έκανε να αναρωτηθούμε αν η παράμετρος της περιπλάνησης του χρήστη μέσα στο οικοδόμημα μπορεί να εκληφθεί ως λειτουργία αυτή καθ' εαυτή (όπως λειτουργία αποτελεί πχ ο ύπνος, το φαγητό, η συνάθροιση κ.α.) και στη συνέχεια, αν υπάρχουν (και ποια είναι τα) συγκεκριμένα συστατικά στοιχεία που χρειάζεται να έχει μια διαδρομή για να βιωθεί ως αρχιτεκτονικός περίπατος, δηλαδή να επιτελέσει ικανοποιητικά την εν λόγω λειτουργία. Επικεντρώσαμε τη μελέτη μας στη Villa La Roche και το μοναστήρι La Tourette. Η μεθοδολογία μας περιλαμβάνει αρχικά την εξέταση της χρήσης, της δομής και των απαιτήσεων που έπρεπε κάθε κτίριο να ικανοποιήσει. Στη συνέχεια αναγνωρίζουμε πρωτεύουσες και δευτερεύουσες πορείες μέσα σε αυτό, για να ακολουθήσει ανάλυση..].