Σανατόρια : τα γνήσια παιδιά του μοντέρνου - Ματσούκα, Σοφία
[Στα μέσα του 19ου αιώνα η βιομηχανική επανάσταση δημιούργησε την ανάγκη για την συγκρότηση πυκνοκατοικημένων περιοχών εργατικής κατοικίας όπου οι κακές συνθήκες διαβίωσης σε συνδυασμό με την κακή και μη επαρκή διατροφή αποτελούσαν ιδανικές συνθήκες για την επιβίωση και την εξάπλωση του βακίλου της φυματίωσης. Το μοντέρνο κίνημα ήταν μια φυσιολογική αντίδραση στους τρόπους έκφρασης των προηγούμενων εποχών αφού οι ριζικές αλλαγές που έφερε σε όλους τους τομείς της ζωής η βιομηχανική επανάσταση το απαιτούσαν. Η γέννηση του μοντέρνου κινήματος συνέπεσε με την έξαρση της ασθένειας της φυματίωσης. Οι καιροί δημιούργησαν το πρόβλημα -τη φυματίωση- και τη λύση που ήταν τα κτίρια των σανατορίων και γενικά «το κίνημα των σανατορίων». Τα σανατόρια ήταν κτίρια «εργαλεία» και η μοναδική ελπίδα θεραπείας της ασθένειας μέχρι την ανακάλυψη της στρεπτομυκίνης τη δεκαετία του '50. Αυτή η μελέτη έχει σκοπό να παρουσιάσει τα κτίρια των Σανατορίων ως αντιπροσωπευτικά του Μοντέρνου Κινήματος. Τα κτίρια των Σανατορίων αποτελούν γνήσια παιδιά του Μοντέρνου γιατί αποκρυστάλλωσαν όλες..].