Ένα μουσείο δύο εκδοχές_ : το Guggenheim στη Νέα Υόρκη και το Μπιλμπάο - Μπαμπανιώτη, Βασιλική
[Αφορμή αυτής της διάλεξης ήταν η επίσκεψη μου στο μουσείο Guggenheim της Νέας Υόρκης. Εντυπωσιασμένη από τη γλυπτικότητα του κτιρίου, από τη μορφή του η οποία ακολουθεί τη λειτουργία με την περίφημη ράμπα, από τη διαχείριση του φυσικού φωτισμού με το μεγαλεπίβολο θόλο καθώς και από το ότι πρόκειται για ένα πρωτοποριακό και ταυτοχρόνως διαχρονικό κτίριο, αποφάσισα να ασχοληθώ με την ανάλυση των παραπάνω σημείων εις βάθος. Στην πορεία, θεώρησα πως μια σύγκριση με το νεότερο Guggenheim του Μπιλμπάο θα ήταν ενδιαφέρουσα, εφόσον και τα δύο μουσεία βρίσκονται υπό την αιγίδα του ίδιου ιδρύματος? έχουν κοινή λειτουργία είναι δηλαδή Μουσεία Μοντέρνας Τέχνης με τη διαφορά ότι, έχουν χτιστεί σε δύο διαφορετικές εποχές-σταθμούς για την ιστορία- σε εντελώς ετερογενή πολεοδομικές συνθήκες, με σκοπό να εξυπηρετήσουν διαφορετικούς στόχους και από δύο αρχιτέκτονες, που ο καθένας χρησιμοποίησε το δικό του αρχιτεκτονικό συντακτικό. Επίσης, ένα άλλο κοινό χαρακτηριστικό των δύο μουσείων, πολύ σημαντικό, είναι ο ιδιαίτερος ρόλος που διατηρούν αυτά μέσα στην πόλη, ως κτίρια σύμβολα. Το αντικείμενο..].