Ο χώρος των αισθήσεων - Λαμπαδά, Αγγελική
[Οι πνευματικοί χώροι, τα λουτρά και πιο πρόσφατα οι πειραματικοί χώροι συμπληρώνουν την ομάδα των χώρων εκείνων που επιτρέπουν την βιωματική τους εμπειρία, μειώνοντας την όραση και οξύνοντας τις υπόλοιπες αισθήσεις με σκοπό να ανασκευάσουν την πραγματικότητα. Στη διάλεξη αυτή αναλύονται τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα των χώρων που μας επιτρέπουν να τους νιώσουμε με κάθε δυνατό τρόπο. Οι χώροι λατρείας και τα λουτρά περιλαμβάνουν το Εβραϊκό Μουσείο του Βερολίνου του Daniel Libeskind , την εκκλησία Bruder Klaus Kapelle και τα Θερμά Λουτρά του Peter Zumthor ενώ το Hormonorium των Phillipe Rahm & Jean-Gilles Decosterd στη Biennale της Βενετίας, το Swiss Pavillion του Peter Zumthor στην Expo 2000 και το Blur Building των Diller και Scofidio στην Swiss Expo συμπληρώνουν την ενότητα των πειραματικών χώρων. Οι αισθητηριακοί χώροι του Zumthor θέτουν σε λειτουργία το σύνολο των αισθήσεων μας για να μας μεταφέρουν σε καταστάσεις ψυχικής ηρεμίας και κατάνυξης. Τα συναισθηματικά φορτισμένα περιβάλλοντα του Libeskind πυροδοτούν την μνήμη μας φέρνοντας μας και πάλι σε επαφή με τον εαυτό μας και την συνείδησή μας μέσω μιας φαινομενικής πραγματικότητας. Οι πειραματικοί..].