Ενεργειακή αναβάθμιση νεοκλασικών κτιρίων - Τζούρου, Σεμέλη - Βασιλική
[Αντικείμενο της διάλεξης είναι να καταδείξει εάν και κατά πόσο είναι εφικτή μια ενεργειακή αναβάθμιση των νεοκλασικών κτιρίων, μέσα από την ανάλυση των ιδιοτήτων του βιοκλιματικού σχεδιασμού και του δομικού συστήματος των κτιρίων αυτών. Μια αναβάθμιση η οποία θα βελτιώσει την ενεργειακή τους απόδοση, θα εξοικονομεί ενέργεια και συγχρόνως θα κάνει το κτίριο να συμπεριφέρεται φιλικά προς το περιβάλλον. Τα νεοκλασικά κτίρια έρχονται να αναβιώσουν μέσα στις ασφυκτικά από μπετόν και έχοντας έλλειψη πρασίνου πόλεις. Η αποκατάσταση και η επανάχρησή τους τα εντάσσει πάλι στη ζωή της πόλης. Η έννοια της αναβίωσης, δεν βοηθάει μόνο στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά υπενθυμίζει στον καθένα μας πόσο πιο φυσική και ποιοτική ήταν η ζωή πριν την εμπορευματοποίηση της κατοικίας. Είναι ένα βήμα το οποίο οδηγεί στην αναθεώρηση του σχεδιασμού της κατοικίας, σε μια ευαίσθητη κλιματική προσέγγιση η οποία αναγνωρίζει τις εποχιακές και ημερήσιες αλλαγές στο περιβάλλον και ανταποκρίνεται σε αυτές για την ευεξία και την άνεση των ενοίκων. Μιλάμε για οικολογική..].