Ρητό και άρρητο στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό : με αφορμή το έργο των Frank Gehry, Alvaro Siza, Rem Koolhaas, MVRDV - Σκίτσας, Μιχάλης
[Η διάλεξη αυτή πραγματεύεται την ισορροπία ανάμεσα στις έννοιες του ρητού και του άρρητου στη διαδικασία της αρχιτεκτονικής δημιουργίας. Ξεκινώντας από την κατά Christopher Alexander ανάλυση της σχεδιαστικής διαδικασίας, γίνεται ένας συσχετισμός με το έργο των Polanyi και Collins περί ρητής και άρρητης γνώσης και επιχειρείται ο εντοπισμός των εκφάνσεων του σχεδιασμού που μπορούν να θεωρηθούν κατά απόλυτο τρόπο άρρητες. Οι παρατηρήσεις του πρώτου μέρους γίνονται στη συνέχεια η αφετηρία για την αναζήτηση της ισορροπίας ρητού και άρρητου, στο έργο τεσσάρων σύγχρονων αρχιτεκτονικών γραφείων, των Frank Gehry, Alvaro Siza, Rem Koolhaas και MVRDV. Μέσα από τα γραπτά, τα έργα τους (υλοποιημένα και μη) και το κριτικό έργο που αναφέρεται σε αυτούς, σκιαγραφούνται τα όρια ανάμεσα στο αναλυτικό και το αυθαίρετο, το συνειδητό και το διαισθητικό, τόσο στην ίδια τη διαδικασία της δημιουργίας, όσο και σε ένα παράλληλο επίπεδο που αναδύεται ως εξίσου σημαντικό, αυτό της αναμέτρησης με το άρρητο ως το αμέτρητο πλήθος των παραγόντων που συνθέτουν το πλαίσιο, την κοινωνική δομή εντός της οποίας ο αρχιτέκτονας καλείται να..].