Τα νέα αστικά τοπία.. : οι όχθες του Σηκουάνα - Νεοφύτου, Ελίζα
[Οι όχθες του Σηκουάνα αποτέλεσαν και αποτελούν καθοριστικό παράγοντα εξέλιξης της πόλης και σημείο πολλαπλών αστικών επεμβάσεων και στρατηγικών. Η ιστορική εξέλιξη της σχέσης της πόλη του Παρισιού με το ποτάμι καθορίζεται τις τελευταίες δεκαετίες από μία ριζική αλλαγή προτεραιοτήτων, που, από την κυριαρχία του αυτοκινήτου στην λειτουργική αλλά και αισθητική θεώρηση της πόλης, καταλήγει στη σύγχρονη εποχή στην τριάδα πολιτισμός-φύση-αθλητισμός. Σήμερα εμφανίζονται νέοι τρόποι χρήσεις του δημόσιου χώρου, που στοχεύουν στην εκ νέου οικειοποίηση και διεκδίκηση του με εφήμερες αυθόρμητες δράσεις, πικνίκ, φεστιβάλ, εκδηλώσεις, δίνοντας μία νέα ζωηρή και εύθυμη εικόνα στην πόλη. Οι τρόποι αυτοί υιοθετούνται και από τον επίσημο αστικό σχεδιασμό, αποτελώντας, μαζί με τις αστικές αναπλάσεις, τα βασικά εργαλεία διαμόρφωσης του αστικού τοπίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα που αναλύεται είναι το πρόγραμμα "Paris Plages", με έντονα επικοινωνιακό και πολιτικό χαρακτήρα και το μελλοντικό πρόγραμμα ανάπλασης των οχθών του Σηκουάνα 2011, που συνδυάζει την ανάπλαση με το συμβάν, με στόχο..].