Ξενία : "δοχεία ζωής" ή "χώροι μνήμης" ; - Αλεξανδροπούλου, Μάρω
[H διάλεξη «ΞΕΝΙΑ: Δοχεία ζωής ή χώροι μνήμης ;» αποτελεί μια προσπάθεια μελέτης των ξενοδοχείων και μοτέλ «Ξενία» της περιόδου 1957-1965, ανάλυσης των αρχών βάσει των οποίων σχεδιάστηκαν και σύνδεσης του εγχειρήματος αυτού με τις ανάγκες της τότε εποχής. Με αφετηρία μια ιστορική αναδρομή που περιελάμβανε την εμφάνιση του τουρισμού στην Ελλάδα,την ίδρυση του ΕΟΤ, τη δημιουργία του «αρχιτεκτονικού εργαστηρίου» του Άρη Κωνσταντινίδη στην υπηρεσία και μια παρουσίαση των πολιτικο-κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών της εποχής, παρουσιάστηκε το εγχείρημα «Ξενία» και αναλύθηκαν διεξοδικά πέντε εξ' αυτών. Μέσω της μελέτης του «μοντέλου ζωής» που πρέσβευαν τα «Ξενία» εξετάστηκε το κατά πόσο αφουγκράστηκαν την τότε κοινωνία, αν πέτυχαν το ρόλο τους και αν έχουν λόγο ύπαρξης σε μια διαφορετική κοινωνία, όπως είναι η σημερινή, ως «δοχεία ζωής» και όχι ως «χώροι μνήμης».]