Προς μία διαδραστική adaCtive αρχιτεκτονική - Μαγνήσαλη, Ευαγγελία
[Η διάλεξη «Προς μια διαδραστική, adaCtive αρχιτεκτονική» πραγματεύεται το ζήτημα της εισαγωγής νέων, ευφυών υλικών και τεχνολογικών συστημάτων στο αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο, και της εφαρμογής αυτών σε διαδραστικές επιδερμίδες κτιρίων. Με κύριο άξονα το ερώτημα «αν αυτά τα κτιριακά κελύφη, με τις νέες δυνατότητες που παρέχουν, μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο σκέψης στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, και αν ναι, προς ποια κατεύθυνση», πραγματοποιείται μια αναλυτική προσέγγιση των χαρακτηριστικών τους για την εξαγωγή συμπερασμάτων. Πιο συγκεκριμένα, εστιάζοντας στα διαδραστικά περιβλήματα τα οποία αντιδρούν σε ενεργειακά ερεθίσματα που δέχονται από το περιβάλλον τους, γίνεται ο διαχωρισμός αυτών σε δύο υποκατηγορίες: εκείνων που παρουσιάζουν ενεργητική ανταπόκριση κατά την πρόσληψη ενέργειας ανεξαρτήτως μορφής, και εκείνων που εμφανίζουν παθητική συμπεριφορά. Κάθε υποκατηγορία προσεγγίζεται σφαιρικά και για την καλύτερη κατανόηση του τρόπου λειτουργίας της, παρουσιάζονται ενδεικτικά παραδείγματα στοιχείων που τη διαμορφώνουν, στην πρώτη περίπτωση νέα ευφυή υλικά και στη..].