Η άλλη όψη του ερειπίου - Παπαγεωργίου, Ζαχαρούλα
[Τα παλαιά κτίσματα, μέσα στην ατέλειά τους μας επιτρέπουν να δούμε μια διαφορετική τους όψη. Να αναγνωρίσουμε, όπως χαρακτηριστικά γράφει ο Τζόρτζιο Γκράσι, τον πλούτο που στην πραγματικότητα διαφυλάσσουν. Τη διαθεσιμότητα εκείνη, που οφείλεται στο γεγονός ότι βρέθηκαν ξανά σε μια κατάσταση απροσδιόριστη. Μέσα από τα παραδείγματα των εργοστασίων Δηλαβέρη και Ρετσίνα, στην περιοχή Λεύκα του Πειραιά, γίνεται μια προσπάθεια αναγνώρισης, της διαφορετικής ανάγκης που ενδεχομένως ενυπάρχει στο κάθε έργο, για επανάχρησή του. Κάποια από τα κτίσματα, μπορούν να εκφράσουν εκ νέου, έναν δικό τους ρόλο. Υπάρχουν όμως κι εκείνα, των οποίων η σημερινή εκφραστικότητα, αποζητά, τη διατήρησή τους, ως ερείπια. Με αφορμή την ανάγνωση της σημερινής τους δομής, προκύπτουν κάποιοι θεωρητικοί προβληματισμοί που αφορούν τη σχέση, το ρόλο και την προοπτική τους μέσα στη σημερινή πόλη. Στόχος δεν είναι να δοθούν συγκεκριμένες προτάσεις επανάχρησης, αλλά να γίνει μια ανάγνωση της ιδιαιτερότητας των συγκεκριμένων έργων όπως, επίσης, και της σημερινής τους σχέσης με την ταυτότητα του τόπου].