Νερό, φως, ήχος : βιώνοντας το χώρο του λουτρού - Καψιμάλη, Μαρία Αννα
[Αντικείμενο της διάλεξης «Νερό, Φως, Ήχος: βιώνοντας το χώρο του λουτρού» αποτελεί η ανάλυση δύο σύγχρονων κτισμάτων θερμών ως προς τρεις παραμέτρους, το νερό, το φως και τον ήχο. Οι δύο λουτρικές εγκαταστάσεις που μελετώνται είναι το Les Bains des Docks του Jean Nouvel στο λιμάνι της Χάβρης στη Γαλλία και το Therme Vals του Peter Zumthor στο Βαλς της Ελβετίας. Σκοπός του θέματος είναι να εξετάσει τα στοιχεία που συνθέτουν την ατμόσφαιρα μέσα σε ένα λουτρό και τον τρόπο που αυτά σχεδιάζονται από τον αρχιτέκτονα, για την επίτευξη της σύνθεσης ενός χώρου που μπορεί να βιωθεί με όλες τις αισθήσεις. Η αποπλάνηση του ανθρώπου και η δημιουργία ενός κλίματος ψυχικής και σωματικής χαλάρωσης, το οποίο επιζητά ένας τέτοιος χώρος, αποδίδεται με διαφορετικούς χειρισμούς. Το κτίριο του Nouvel προσπαθεί να συνεπάρει το λουόμενο μέσω μιας αίσθησης λευκότητας, που σε συνδυασμό με το φως, το νερό και τον ήχο, δημιουργούν ένα καταφώτιστο ονειρικό σκηνικό. Αντίθετα τα λουτρά του Zumthor δημιουργούν ένα κλίμα μυσταγωγικό, εσωστρεφές και αποπνέουν κάτι το γήινο και το πρωταρχικό, μια καθαρότητα αγνή και φυσική.]