Χώροι προσχολικής αγωγής : οικειοποίηση κοινωνικοποίηση δημιουργικότητα - Θεοδωροπούλου, Θεανώ
[Η αρχιτεκτονική οφείλει να εξυπηρετεί τον άνθρωπο και να προσαρμόζεται στις ιδιαίτερες ανάγκες του. Στη διάλεξη αυτή ο χρήστης είναι το παιδί και οι ανάγκες του σε σχέση με το χώρο Πιο συγκεκριμένα θα εξετάσουμε χώρους προσχολικής αγωγής και πως αυτοί συμβάλλουν στην ανάπτυξη του παιδιού και ιδιαίτερα στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας, της κοινωνικοποίησης και της οικειοποίησης του χώρου, που αποτελούν τους βασικούς στόχους των χώρων προσχολικής αγωγής. Στο πρώτο μέρος, θα ξεκινήσουμε κάνοντας μία μικρή ανάλυση της ανάπτυξης του παιδιού και των ιδιαιτεροτήτων που αυτή εμφανίζει. Θα αναφερθούμε στα στάδια νοητικής ανάπτυξης κατά J.Piaget αρχικά, και στη συνέχεια θα εξετάσουμε πολύ συνοπτικά πως την επηρεάζει το περιβάλλον. Στο δεύτερο μέρος θα αναφερθούμε στους χώρους προσχολικής αγωγής και θα εξετάσουμε τις έννοιες, οικειοποίηση, κοινωνικοποίηση και δημιουργικότητα και τις προεκτάσεις που αυτές έχουν στον αρχιτεκτονικό χώρο. Δεδομένου ότι η αρχιτεκτονική των χώρων εκπαίδευσης σχετίζεται άμεσα με τις παιδαγωγικές μεθόδους που εφαρμόζονται, κύριος άξονας σε όλη..].