Η αρχιτεκτονική στο Ηράκλειο της Κρητικής Πολιτείας (1898-1913) : από τη σχεδιαστική σύλληψη στην οικοδομική εκτέλεση - Σιδηροπούλου, Δήμητρα
[Το Ηράκλειο σήμερα αποτελεί την μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης και διοικητική πρωτεύουσά της, καθώς και ένα από τα ξεχωριστά αστικά κέντρα της Ελλάδας. Στη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας του γνώρισε κατακτητές και φιλοξένησε διαφορετικούς πολιτισμούς, ο καθένας από τους οποίους άφησε το στίγμα του και συν-διαμόρφωσε τη σημερινή εικόνα του, με τα θετικά και αρνητικά στοιχεία της. Η Βενετοκρατία (1211-1669) φαίνεται ότι ήταν εκείνη που διέπλασε την πόλη σε μεγαλύτερο βαθμό. Ακολούθησαν 200 περίπου χρόνια Τούρκικης κατοχής για να αποκτήσει τελικά η Κρήτη την αυτονομία της με τη σύσταση της Κρητικής Πολιτείας στα 1898. Το καθεστώς της Πολιτείας θα διατηρηθεί μέχρι το 1913 και την ένωση με την Ελλάδα, διάστημα στο οποίο επικεντρώνεται η προκειμένη διάλεξη. Η κυρίαρχη χριστιανική κοινότητα στα χρόνια της Πολιτείας δείχνει ότι θέλει να αποβάλει όλα τα στοιχεία εκείνα που τη συνδέουν με την Ανατολή. Οι αντίρροπες αλλά ενδιαφέρουσες, κοινωνικές/πολιτισμικές τάσεις και η κατά βάση «άγνωστη» εποχή της Κρητικής Αυτονομίας, στους τομείς αυτούς, αποτελούν ένα μεγάλο πεδίο έρευνας..].