Ποδήλατο : ένα εναλλακτικό μέσο μετακίνησης - Πανά, Ελενα
[Σε μια πόλη που ασφυκτιά από κυκλοφοριακά και περιβαλλοντικά προβλήματα, τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότερα ποδήλατα κάνουν την εμφάνισή τους στους ελληνικούς δρόμους. Προκύπτουν λοιπόν ερωτήματα που αναζητούν απάντηση μέσα από τη έρευνα της διάλεξης αυτής. Το βασικότερο ερώτημα δεν είναι το γιατί επιλέγει κάποιος να μετακινηθεί με ποδήλατο αλλά ποιες είναι οι απαραίτητες ενέργειες που θα παρακινήσουν ακόμα περισσότερους κατοίκους να στραφούν προς το μέσο αυτό. Τι κίνητρα χρειάζεται ο κάτοικος μιας πόλης για να βγει στους δρόμους με ποδήλατο και ποιες είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να μπορέσει μια πόλη να εισάγει στη μορφή της, τη λειτουργία της και τις μεταφορές της, το ευάλωτο αλλά συγχρόνως οικονομικό και φιλικό προς το περιβάλλον μέσο; Τι πολιτικές ασκούνται σε πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις και το ποδήλατο αποτελεί ένα από τα βασικότερα μέσα μετακίνησης; Αρκεί ένας ποδηλατόδρομος για να επιλέξει κανείς το ποδήλατο αντί το αυτοκίνητο ή κάποιο άλλο μέσο; Ποιά είναι τα οφέλη που προκύπτουν από την εκτεταμένη χρήση του και σε ποιους τομείς;..].