Αναβίωση ιστορικών κτιρίων : Caixa Forum Μαδρίτης, μουσείο Reina Sofia - Δαββέτα, Γεωργία
[Στη συγκεκριμένη διάλεξη παρουσιάζονται: 1. Το πολιτιστικό κέντρο Caixa Forum de Madrid: ένας πρώην σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που μετατράπηκε στο νέο πολιτιστικό κέντρο του ιδρύματος La Caixa. 2. Το μουσείο σύγχρονης τέχνης Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia: κτίριο που λειτούργησε αρχικά ως νοσοκομείο. Στη συνέχεια αποκαταστάθηκε και φιλοξένησε έργα σύγχρονης τέχνης με αποδοχή τέτοια που χρειάστηκε επέκταση, η οποία έδωσε την τελική μορφή στο συγκρότημα. Ξεκινώντας ξεχωριστά για το κάθε παράδειγμα, με την ιστορική αναδρομή του μέχρι τη διακοπή λειτουργίας της πρώτης χρήσης, θα φτάσουμε στο σήμερα, στην εισαγωγή της νέας χρήσης. Ακολουθεί ανάλυση της ιδέας πάνω στην οποία βασίζεται η κάθε επέμβαση και στον σκοπό των αρχιτεκτόνων. Στη συνέχεια επιχειρείται η αρχιτεκτονική αποκωδικοποίηση του τρόπου επέμβασης, των αφαιρετικών ή προσθετικών κινήσεων, των επιλογών και του τρόπου που διαχειρίζονται σε κάθε περίπτωση τα στοιχεία του περιβάλλοντος. Θα ακολουθήσει κατασκευαστική ανάλυση της κάθε επέμβασης και τελικά μια σύγκριση των διαφορετικών λογικών των δύο επεμβάσεων και..].