Οδύσσεια μιας πόλης : οι πόλεις στην κινηματογραφική επιστημονική φαντασία - Γκούβας, Ορέστης
[ Στο Κεφάλαιο 1 προσπαθούμε να εξοικιώσουμε τον αναγνώστη με την έννοια του κινηματογράφου Ε.Φ. Κατανοούμε πως το συγκεκριμένο είδος κινηματογράφου χρήζει επεξήγησης και γι' αυτό το λόγο τό ορίζουμε στην εισαγωγή του κεφαλαίου. Στη συνέχεια παρουσιάζουμε την πορεία του μέσα στην πάροδο του τελευταίου αιώνα εστιάζοντας στην αρχιτεκτονική αναπαράσταση της πόλης. Στο Κεφάλαιο 2 αναλύουμε τις σχέσεις αρχιτεκτονικής και κινηματογράφου. Στις δύο πρώτες ενότητες καταγράφουμε στοιχεία που πλάθουν αυτή τη σχέση αλληλεξάρτησης. Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στην ψυχοσωματική εμπειρία που δύναται να βιώσει ο θεατής μιας ταινίας μέσα από τις παραδοσιακές τεχνικές του σινεμά. Τέλος, αναζητούμε τις διαφορές μεταξύ αρχιτεκτονικής και κινηματογράφου. Στο Κεφάλαιο 3 παρουσιάζουμε μία λίστα ταινιών Ε.Φ. από διαφορετικές περιόδους, 80 συνολικά χρόνων. Οι ταινίες διακρίνονται για τις αναπαραστατικές τους δυνατότητες όσον αφορά την ανάδειξη της πόλης. Στο σύνολο 7 ξεχωριστών θεματικών, που αναλύονται μέσα από παραδείγματα αναφορικά με τις ταινίες, παρουσιάζονται οι αρχιτεκτονικές..].