Η ένταξη στην ελληνική πραγματικότητα - Υφαντή, Ελένη
[Στην εργασία διερευνώνται οι τρόποι αντιμετώπισης του ζητήματος της ένταξης σύγχρονου κτιρίου σε παραδοσιακό οικισμό ή σε ιστορικό κέντρο σύγχρονης πόλης. Σκοπός είναι να κριθούν τα αποτελέσματα αυτών των τρόπων μέσα από την ανάλυση υλοποιημένων παραδειγμάτων στην Ελλάδα και την Ευρώπη και να καταλήξουμε σε ένα είδος μεθοδολογίας που θα μπορούσε να ακολουθείται από τους αρχιτέκτονες όταν πρόκειται να σχεδιάσουν για ένα τέτοιο περιβάλλον. Η έρευνα που έγινε περιλαμβάνει την εννοιολογική προσέγγιση του όρου «αρχιτεκτονική κληρονομιά», την ιστορική αναδρομή σε ό,τι αφορά την εκδήλωση του ενδιαφέροντος για την προστασία της σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο, το νομοθετικό πλαίσιο που τη διασφαλίζει, την ανάλυση των χαρακτηριστικών της ελληνικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, την παρουσίαση των απόψεων που υπάρχουν και εφαρμόζονται για επιτυχή ένταξη, το σχολιασμό υλοποιημένων παραδειγμάτων και την καταγραφή συνεντεύξεων που έγιναν στα πλαίσια της έρευνας με τον κ. Ζήβα, τον κ. Αντωνακάκη και την κ. Μονεμβασίτου, σχετικά με το θέμα.]