Φύση και πόλη : χωρικά και εννοιολογικά σχήματα - Κολοβού, Ιωάννα
[Οι θεωρήσεις και διαμορφώσεις του τοπίου είναι προϊόν του ανθρώπινου πολιτισμού, αποτέλεσμα της δράσης της κοινωνίας στο υπόβαθρο της φύσης. Αντικείμενο αυτής της διάλεξης είναι η σχέση φύσης και πόλης στη σύγχρονη εποχή. Θα επιχειρήσουμε τη διπλή ερμηνεία του αστικού πράσινου, χωρική και εννοιολογική. Μέσα από σύγχρονα παραδείγματα θα περιγράψουμε αφενός τους τρόπους με τους οποίους εμφανίζεται η φύση στη σύγχρονη πόλη, και αφετέρου τις πολιτισμικές και πολιτικές αναφορές, τις θεωρητικές θέσεις ή τα ιδεολογήματα με τα οποία συνδέονται οι χώροι αυτοί. Κάθε πολιτισμός αναπτύσσει στη διάρκεια της ιστορίας του τις δικές του θεωρήσεις για τη φύση, τις οποίες εφαρμόζει στις πόλεις του, δημιουργώντας τοπία διαφορετικά. Οι μεγάλες αποκλίσεις στα σημερινά πράσινα αποτυπώματα των πόλεων, σε συνδυασμό με την, όλο και εντονότερη οικολογική απαίτηση, αποτέλεσαν την αφορμή για αυτήν την έρευνα. Μελετώντας τις συνεχώς μεταβαλλόμενες μορφές του αστικού πράσινου, αλλά και τις ιστορικές συγκυρίες, αποκτούμε τη σφαιρική εικόνα της σταδιακής εισχώρησης της φύσης μέσα στην πόλη,..].