Πόλεις και όρια : η περίπτωση της Λευκωσίας - Παχύ, Λένια
[Η παρούσα εργασία, πραγματεύεται το θέμα των ορίων της πόλης, από την αρχή της αστικής ανάπτυξης, μέχρι σήμερα. Η θέση των τειχών της πόλης και των πυλών, με τις οποίες εξασφαλίζεται ο έλεγχος της εισόδου, δεν είναι θέμα μιας μυθικής αλλά μια στρατιωτικής σκέψης, η οποία έχει σαν στόχο να ελέγξει τη ροή ανθρώπων, χρημάτων και αγαθών και να παρέχει το δικαίωμα να κατοικεί κανείς πίσω από τα τείχη. Η πόλη μορφοποιείται από το όριο. Το όριο όμως, δεν είναι το τέλος της, αλλά η αρχή, τόσο σε χώρο όσο σε χρόνο. Από την αρχή της αστικής ανάπτυξης, τα τείχη ήταν ουσιώδη και βασικά για όλες τις αστικές εγκαταστάσεις. Οι πόλεις ήταν καθαρά ορισμένοι, περίκλειστοι χώροι. Κοινωνικά οχυρά γεμάτα με σύμμαχους ενάντια σε ένα κοινό εχθρό. Με την γέννηση των εθνών - κρατών και την πρόοδο των στρατιωτικών όπλων, τα τείχη έχασαν τη σημασία και την υλικότητά τους. Τα τείχη έγιναν σύνορα, τα σκληρά κελύφη λεπτές γραμμές στο χάρτη. Αυτές όμως οι γραμμές μπορούν ανα πάσα στιγμή να πυροδοτήσουν συγκρούσεις και διαμάχες και να ξανά - αποκτήσουν υλικότητα. Οι κοινοτικές διαμάχες αυτή τη φορά, σημαδεύουν..].