Η πολεοδομική εξέλιξη της Ξάνθης και ο ρόλος του καπνού - Χασανκήλ, Χουσεϊν
[Το θέμα της διάλεξης εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης ιστορικής αναδρομής του καπνού και τον ρόλο που διαδραμάτισε στην οικονομική ανάπτυξη της πόλης της Ξάνθης και συγκεκριμένα στην ιστορία των καπναποθηκών, το συμβολισμό τους και την επαναλειτουργία των κτιρίων αυτών καθώς καταλαμβάνουν ένα σημαντικό κομμάτι στον αστικό ιστό. Με δεδομένη την άποψη ότι η αρχιτεκτονική μιας περιόδου και μιας συγκεκριμένης κατηγορίας κτιρίων δεν προβάλλεται μόνο μέσα από ορισμένα κτίρια, αλλά από τo σύνολο του δομημένου περιβάλλοντος, τα βιομηχανικά κτίρια προσφέρονται για μια μεγάλη ποικιλία νέων χρήσεων. Το πρώτο μέρος της εργασίας αφορά στην ιστορία της πόλης και του καπνού, στο βαθμό που είναι αναγκαία για την κατανόηση της εξέλιξης της πόλης. Στη συνέχεια παρουσιάζεται η πολεοδομική εξέλιξη της Ξάνθης μέσω της ανάγνωσης των σωζόμενων σχεδίων και χαρτών και η σημερινή της κατάσταση. Τέλος παρουσιάζονται τα κτίρια του καπνού με αναφορά στη σημερινή τους κατάσταση και τη δυνατότητα αξιοποίησής τους. Η διατήρηση, αποκατάσταση και επαναχρησιμοποίηση τους λειτουργεί έμμεσα..].