Η αρχιτεκτονική του φιλμ : μια ανάλυση της φιλμικής κατασκευής - Παπαγεωργίου, Ουρανία Ελένη
[Η κινηματογραφική συνθετική διαδικασία, προϊόν της οποίας αποτελεί το φιλμ, συνδυάζοντας και αντιπαραβάλλοντας τις επιμέρους πρώτες της ύλες, εμπεριέχει και παραβιάζει τους κώδικες του θεατή, συγκροτώντας έτσι μια οργανική σχέση μεταξύ του ορώντος και του ορώμενου. Αυτή την οργανική σχέση θα προσπαθήσουμε να διερευνήσουμε στην παρούσα διάλεξη, που έχοντας ως αντικείμενο την ανάλυση της φιλμικής κατασκευής στα επιμέρους δομικά, εννοιολογικά και αφηγηματικά στοιχεία της, ερευνά τη σύσταση μιας κινηματογραφικής γλώσσας που να οριοθετεί τη σχέση μεταξύ τεχνικής και αισθητικού αποτελέσματος. Σύμφωνα με τον Σοβιετικό κινηματογραφιστή Σεργκέι Αϊζενστάιν ο κινηματογράφος εξαιτίας της εκ των προτέρων αποδομημένης φύσης του σε επιμέρους μονάδες, τα πλάνα, "είναι ικανός περισσότερο από κάθε άλλη τέχνη να αποκαλύψει τη συνθετική διαδικασία που πραγματώνεται, σε μικροσκοπική κλίμακα, σ' όλες τις άλλες τέχνες."1 Στόχος αυτής της έρευνας είναι, μέσα από τη μελέτη διαφόρων φιλμικών κατασκευών, η ανεύρεση της συνισταμένης που διατρέχει τη συνθετική λογική καθώς και του..].