Κοιτάζοντας στο μοντέρνο - Νασοπούλου, Κωνσταντίνα
[Αντικείμενο της διάλεξης είναι οι διαφορετικές αντιλήψεις τριών μοντέρνων αρχιτεκτόνων για τα παράθυρα και πώς αυτά ορίζουν τα βλέμματα και τις χωρικές σχέσεις στις κατοικίες τους. Αρχικά παρουσιάζεται μία σύντομη ιστορία για το ρόλο του παραθύρου στην κατοικία. Η ιδέα του Loos για το παράθυρο είναι ένα θολό γυαλί. Αφήνει μόνο το φως να περάσει, όχι το βλέμμα. Στρέφει το μάτι προς το εσωτερικό και το παγιδεύει εκεί, τροφοδοτώντας ένα πολύπλοκο παιχνίδι βλεμμάτων. Το σπίτι μετατρέπεται σε σκηνή όπου ο θεατής γίνεται ταυτόχρονα και ηθοποιός. Ο Le Corbusier εισάγει το fenetre en longeur που αποκτά νόημα με την κίνηση. Με τον αρχιτεκτονικό περίπατο, το βλέμμα στη λωρίδα του παραθύρου μετατρέπεται στο βλέμμα της κάμεραs. Ο κάτοικος μόνιμα εν κινήσει γίνεται επισκέπτης και αποξενώνεται από το σπίτι. Τελικά το σπίτι μετασχηματίζεται σε βιντεοκάμερα. Ο Mies προτιμά το γυάλινο τοίχο που δίνει στον κάτοικο τη δυνατότητα εποπτείας. Παράλληλα επιτρέπει εξωτερικά εν δυνάμει βλέμματα στον χώρο της οικίας καθιστώντας την ιδιωτικότητα αντικείμενο έκθεσης σε βιτρίνα. Ο κάτοικος γίνεται ηθοποιός μιας..].