Επεμβάσεις του σήμερα σε κατασκευές του χθες : προσθήκες σε δομημένο περιβάλλον - Σαγώνας, Δημήτρης
[Ποιές αρχές διέπουν τη σύγχρονη αρχιτεκτονική, όταν αυτή καλείται να χριστεί συνεχιστής μιας προϋπάρχουσας; Με ποιά άλλα κριτήρια, πλην της αισθητικής, μπορεί κανείς να ξεχωρίσει μια καλή σχέση μεταξύ παλαιού και νέου; Και τέλος, τι απαιτείται αλλά και αρκεί, ώστε μια επέμβαση να αποτελέσει την αφορμή για μια δημιουργική σχέση μεταξύ τους; Στο κείμενο που ακολουθεί, διερευνάται η περίπτωση της "προσθήκης", σε ιστορικό κτήριο. Είναι αρκετά δύσκολο να οριστεί με σαφήνεια ένας γεωγραφικός χώρος μελέτης, δεδομένου ότι από την μια η σύγχρονη αρχιτεκτονική έκφραση τείνει να γίνει παγκόσμια και από την άλλη, το πρόβλημα της σχέσης παλαιάς και νέας αρχιτεκτονικής είναι γενικό και συναντάται στους περισσότερους, αν όχι όλους, τους τόπους οι οποίοι κουβαλούν ιστορικά και παραδοσιακά "αποθέματα". Στόχος της διάλεξης είναι η κατανόηση των παραμέτρων που εμπλέκονται κατά την μελέτη ενός σύγχρονου κτιρίου το οποίο χωροθετείται σε ένα ιστορικό περιβάλλον. Η έρευνα μας επιχειρεί να παρουσιάσει ένα πλαίσιο αρχών, που αφορά τις σύγχρονες επεμβάσεις σε παλαιά κελύφη, ώστε η προσθήκη..].