Πάρκο Diagonal Mar : η "φύση" της μεταφοράς - Λαλιώτη, Βασιλική
[Αντικείμενο της διάλεξης αποτελεί η περιγραφή του πάρκου Diagonal Mar μέσω της ηθελημένης, από τους αρχιτέκτονές του, μεταφορικής του προσέγγισης καθώς και η ένταξη αυτής της προσπάθειας σε μία ιστορική συνέχεια αντίστοιχων σχεδιαστικών εγχειρημάτων που ξεκινούν από τα παραδείγματα της αγγλικής αρχιτεκτονικής τοπίου και φθάνουν ως τις μέρες μας. Απώτερος σκοπός της διάλεξης αυτής είναι να παρουσιαστεί ένα σύγχρονο παράδειγμα αρχιτεκτονικής, ασκώντας κριτική στη θεωρητική του υποστήριξη. Η ευρύτερη σκοπιμότητα, εντούτοις, είναι να παρατεθεί συνοπτικά μία σειρά από παραδείγματα διαμορφώσεων τοπίου που αναπτύσσονται στο εύρος της νεότερης δυτικής ιστορίας και τα οποία επιχειρούν να «μεταφέρουν» τα φυσικά μορφώματα, χρησιμοποιώντας τα ως συνθετικά πρότυπα έντεχνου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού ή ως πρότυπα έντεχνου σχεδιασμού αρχιτεκτονικής τοπίου. Όσον αφορά τη μεθοδολογία, αρχικά θα παρουσιαστεί η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και τοπιοτεχνική παρουσία των αρχιτεκτόνων Enric Miralles και Benedetta Tagliabue και θα σχολιαστεί αναλυτικότερα η εμμονή τους στη μεταφορική προσέγγιση του..].