Η πέμπτη όψη : τρισδιάστατες σχέσεις εμπλοκής - Αναστασίου, Ορέστης - Νικόλαος
[Αντικείμενο της έρευνας αποτελεί η ανάλυση της «πέμπτης όψης», του ανώτερου κτηριακού τμήματος, ως μέρος ενός τρισδιάστατου συνόλου, αλλά και η συμμετοχή της στη βελτίωση των συνθηκών κατοίκησης του δομημένου και του φυσικού περιβάλλοντος. Η αυξημένη προβολή των παράπλευρων κατακόρυφων επιπέδων των κατασκευών, έχει ως αποτέλεσμα την εκτεταμένη επεξεργασία τους, καθιστώντας ελλειμματικό τον σχεδιασμό των οριζόντιων επιφανειών στέψης τους. Μέσα από την ερμηνεία των εννοιών της στέγασης και της όψης, επαναπροσδιορίζεται αυτή η δισδιάστατη αντίληψη των όψεων, προς χάριν άλλοτε μιας πρισματικής και άλλοτε μιας πλαστικής ολοκλήρωσης του συνόλου. Ως κομβική, προσδιορίζεται η συσχέτιση με το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλοντα χώρο μέσα σε ένα πλαίσιο εμπλοκής, αυξημένου πορώδους. Τέλος, παρατίθενται παραδείγματα αρχιτεκτονικών προσεγγίσεων τα οποία διερευνούν, τόσο τη χρήση των τμημάτων της πέμπτης όψης για την παραγωγή κατάλληλων εσωτερικών, όσο και την συσχέτισή τους με το έδαφος με όρους στερεοδομικά συμβατούς.]