Βενετία, τουριστικό είδωλο : οι πολλαπλές εκφάνσεις της σύγχρονης τουριστικής πόλης - Αντωνοπούλου, Σοφία
[Η παρούσα εργασία διερευνά το τουριστικό φαινόμενο στην περίπτωση της Βενετίας και εξετάζει τις τρομακτικές διαστάσεις που έχει λάβει αυτό τα τελευταία χρόνια. Η ιστορική αναδρομή στην εξέλιξη του τουρισμού στη Βενετία κατά τους τελευταίους πέντε αιώνες ρίχνει φως στο πώς έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα η σχέση στην πόλη και τους επισκέπτες της. Εξετάζονται, επιπλέον, το είδος και ο χαρακτήρας της τουριστικής δραστηριότητας στις πιο πολυσύχναστες περιοχές της Βενετίας, αλλά και το πώς κωδικοποιείται η σύγχρονη τουριστική εμπειρία. Στη συνέχεια, η εργασία εστιάζει στον αντίκτυπο της υπερσυγκέντρωσης τουριστών στην οικονομία, τις κοινωνικές δομές, το αστικό περιβάλλον και την καθημερινότητα των κατοίκων και στο πώς αυτοί αντιδρούν. Τέλος, η διάλεξη διερευνά τον τρόπο που, στη σύγχρονη εποχή, η εικόνα της πόλης αποκτά αυτόνομη ύπαρξη, γίνεται μήνυμα ικανό να ξεπεράσει τα γεωγραφικά της όρια και να αποτελέσει μια εικονική πραγματικότητα, ικανή να υλοποιηθεί σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου (οι νέες "Βενετίες", στο Las Vegas και αλλού). Η ιστορική πόλη έχει πλέον μετατραπεί..].