Μνημείο ή δοχείο ζωής; : σκέψεις γύρω από την κατεδάφιση του Robin Hood Gardens - Τζαβάρας, Κωνσταντίνος
[Η διάλεξη αυτή, όπως προκύπτει και από τον τίτλο, έχει σαν αντικείμενό της το Robin Hood Gardens, ένα συγκρότημα εργατικών κατοικιών, των αρχιτεκτόνων Alison και Peter Smithson στο Poplar του ανατολικού Λονδίνου και την ιστορία που εκτυλίχθηκε γύρω από αυτό όταν το 2007 δημοσιεύθηκαν σχέδια για την κατεδάφισή του, τα οποία πυροδότησαν αντιδράσεις και μια μεγάλη εκστρατεία από σημαντικούς ανθρώπους του χώρου, με σκοπό τη διάσωσή του και τη κύρηξη του σε διατηρητέο. Όταν το μέλλον ενός κτιρίου τίθεται υπό αμφισβήτηση, τότε αυτό σημαίνει πως το εν λόγω κτίριο είτε σταμάτησε να καλύπτει τις ανάγκες για τις οποίες κτίστηκε, είτε δεν τις κάλυπτε ποτέ. Τι συμβαίνει όμως όταν πίσω από αυτό κρύβονται άλλες αξίες οι οποίες δεν σχετίζονται άμεσα με την χρηστική του υπόσταση ; Τελικά αξίζει να διατηρηθεί ένα κτίριο το οποίο έχει πάψει πια να είναι βιώσιμο; Αν ναι, τότε σε ποιόν απευθύνεται η αρχιτεκτονική ; Σε αυτόν που τη ζει, σε αυτόν που τη βλέπει και τη μελετά, ή και στους δύο; Αν πάλι όχι, τότε θα πρέπει να αναλογιστούμε αν υπάρχουν και άλλες λύσεις πέρα από την κατεδάφιση. Στα πλαίσια των παραπάνω..].