Το όραμα του αρχιτέκτονα και το όνειρο του πελάτη - Μαγουλιώτης, Νικόλαος
[Πολύ συχνά οι Αρχιτέκτονες έχουν ένα αρκετά συγκεκριμένο Όραμα (για την Αρχιτεκτονική, τη Ζωή, την Κοινωνία κ.λ.π.) και όλα τα έργα τους εντάσσονται στην προσπάθεια για την υλοποίηση αυτού. Πολλές φορές ο ανθρώπινος παράγοντας υποτιμάται (ή και αγνοείται) στην προσπάθεια για την υλοποίηση αυτού του Οράματος. Οι ιδιαιτερότητες του ανθρώπινου παράγοντα που θα φιλοξενήσει το αρχιτεκτονικό έργο συχνά αδυνατούν να επηρεάσουν το σχεδιασμό αυτού. Το Όνειρο του Πελάτη για το σπίτι το οποίο ανέθεσε στον Αρχιτέκτονα αμφισβητείται και συχνά απορρίπτεται από αυτόν. Σε αυτές τις περιπτώσεις δημιουργούνται διάφορες διαφωνίες εντάσεις αλλά και ρήξεις στη σχέση και στην επικοινωνία του Αρχιτέκτονα με τον Πελάτη του. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου ένα αρχιτεκτονικό έργο υφίσταται αλλαγές, πριν ή μετά την ολοκλήρωσή του, συχνά παρά τη θέληση του Αρχιτέκτονα. Διάσημα έργα Αρχιτεκτόνων, παρά την όποια σημασία τους για την ανάπτυξη του σχεδιασμού, απέτυχαν να ικανοποιήσουν τους ίδιους τους Πελάτες και Ιδιοκτήτες τους. Η Έρευνα αυτή ασχολείται με διάφορα παραδείγματα ιδιωτικών..].