Ο κινηματογράφος ως θεατής της πόλης : η Αθήνα μέσα από τις ελληνικές ταινίες του '50 και του '60 - Κολιάκη, Βασιλική
[Μεταπολεμικά η Ελλάδα και κυρίως η Αθήνα, μέσα από την οικονομική αναδιάρθρωση και το κλίμα ευφορίας που επικρατεί γνωρίζει μία πρωτοφανή και βίαιη αστικοποίηση. Ο τεράστιος όγκος αρχιτεκτονικού έργου αλλά και τεχνικών υποδομών που παράγεται, διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό τη φυσιογνωμία της πόλης που γνωρίζουμε σήμερα. Η κοινωνική δομική μονάδα της αυλής δίνει τη θέση της σε κατακόρυφα οργανωμένα διαμερίσματα και η πολυκατοικία ορίζει το πολεοδομικό λεξιλόγιο της πόλης. Ταυτόχρονα, το αυτοκίνητο μετατρέπεται σε πρωταγωνιστή και σύμβολο ενός νέου τρόπου ζωής και διεκδικεί θέση στο δημόσιο χώρο. Ταυτόχρονα γνωρίζει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη που θα γνώριζε ποτέ στην Ελλάδα μία μορφή τέχνης που ασχολείται κατεξοχήν με το χώρο, ο κινηματογράφος. Με μια ματιά συχνά απλοποιητική, καθώς απευθυνόταν κατά βάση σε ένα λαϊκό κοινό, ο ελληνικός κινηματογράφος, αποτυπώνει αυτές τις αλλαγές μέσα από τη δική του κωδικοποιημένη γλώσσα. Το ελληνικό κοινό, μεταπολεμικά, κουβαλώντας την οικονομική εξαθλίωση και την κόπωση μίας εποχής δύσκολης και γεμάτης στερήσεις, νιώθει την ανάγκη να..].