Ο βαθύς τοπικισμός του Reima Pietila - Αλυσανδράτος, Σπύρος
[Η παρούσα διάλεξη πραγματεύεται την τοπικιστική αρχιτεκτονική καθώς και τη συνθετική διαδικασία, μέσα από την οποία προκύπτει ένα αρχιτεκτονικό προϊόν συμβατό με το περιβάλλον του. Η έννοια του περιβάλλοντος ανάγεται στην ευρύτερη έννοια του «περιβάλλειν», καθώς έτσι γίνεται σαφέστερη η συμμετοχή στη συνθετική διαδικασία περιβαλλοντικών παραγόντων όπως η ιστορία και η γενικότερη πολιτιστική κουλτούρα, και άλλων αφηρημένων στοιχείων, σε σχέση με τη λέξη περιβάλλον η οποία συχνά παραπέμπει στο εγγύς περιβάλλον του κτιρίου, φυσικό ή ανθρωπογενές. Για την καλύτερη προσέγγιση των δύο αυτών αφηρημένων εννοιών χρησιμοποιείται το παράδειγμα του Φινλανδού αρχιτέκτονα Reima Pietila, και πιο συγκεκριμένα του έργου του Dipoli. Αναλύεται έτσι ο τρόπος που δουλεύει ο ίδιος ο Pietila όσο και το Dipoli και μέσα από αυτό προκύπτει η εξαγωγή συμπερασμάτων. Ο ίδιος ο Pietila δημιουργεί μια «βαθιά» τοπικιστική αρχιτεκτονική, αντλώντας έμπνευση όχι από τις μορφές που βλέπει γύρω του αλλά από τα νοήματα και τις ανάγκες που τις δημιούργησαν. Ταυτόχρονα, η αρχιτεκτονική του είναι βιωματική, καθώς..].