Η απελευθέρωση της πόλης στη θάλασσα : Βαρκελώνη - Λαντζούνη, Ευαγγελία
[Κατά τα τελευταία χρόνια η σχέση νερού και πόλης αναπροσδιορίζεται σε όλο τον κόσμο, για να ικανοποιήσει τις διαρκώς ογκούμενες ανάγκες στα «μέτωπα» της οικονομίας, της κοινωνίας και του πολιτισμού. Η διάλεξη αυτή επιχειρεί να αναλύσει το παραθαλάσσιο μέτωπο της Βαρκελώνης όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά από μια σειρά επεμβάσεων που πραγματοποιήθηκαν τον τελευταίο αιώνα. Απλωμένη σε μια πεδιάδα που οριοθετείται στα νότια από τη «θαλάσσια γραμμή» και,ανατολικά και δυτικά, από τους ποταμούς Besos και Llobregat αντίστοιχα, η Βαρκελώνη έγινε πολλές φορές μάρτυρας της αλλαγής της σχέσης της με τη θάλασσα. Η ίδια η ανάπτυξη της πόλης σήμανε κάθε φορά και τον επαναπροσδιορισμό αυτής της σχέσης. Όμως, για να ωριμάσει τελικά η ιδέα της στροφής προς τη θάλασσα χρειάστηκε να μεσολαβήσει ένα σημαντικό χρονικό διάστημα. Η διαδικασία αστικής μεταμόρφωσης αρχίζει με την προσέγγιση της μεταρρύθμισης για την επέκταση της πόλης στα μέσα του 19ου αιώνα με την είσοδο του πολεοδόμου I. Cerda στην αστική σκηνή. Το δεύτερο σημαντικό γεγονός λαμβάνει χώρα σχεδόν έναν αιώνα μετά, αφού είχαν μεσολαβήσει..].