N_omades@cosmos : ο άνθρωπος σε κίνηση - Ανδρέου, Ελένη
[Η κινητικότητα είναι η γενεσιουργός δύναμη της εξέλιξης της ζωής. Ο άνθρωπος γεννιέται από το ταξίδι. Πλάθεται και διαμορφώνεται σωματικά και πνευματικά από το νομαδισμό. Ο νομαδισμός είναι η κινητήριος δύναμη της προόδου στο πέρασμα των χρόνων και, όντας αφετηρία της ανθρώπινης ιστορίας, αποτέλεσε κανόνα. Τη θέση του έρχεται να καταλάβει αργότερα η μόνιμη εγκατάσταση ενώ ο νομαδισμός διατηρείται, από ορισμένους, σαν τρόπος ζωής συνιστώντας πια την εξαίρεση. Μέρος της μελέτης αποτελεί η ανάγνωση του στοιχείου της κινητικότητας μέσα στη στασιμότητα, πώς η εξαίρεση εντοπίζεται μέσα στον κανόνα. Λόγοι όπως η επιβίωση, η εξάπλωση της κυριαρχίας, το εμπόριο ή η ιδεολογία, ωθούν τον άνθρωπο σε μια κίνηση. Ο καθιστικός τρόπος ζωής βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με το νομαδικό καθώς ο δεύτερος δίνει συνεχώς αφορμές για την εξέλιξη του πρώτου. Στην παγκοσμιοποιημένη πια κοινωνία, η πρόσβαση σε κάθε είδους μετακίνηση είναι πολύ πιο εύκολη. Ο άνθρωπος στην πόλη συγκεντρώνει στοιχεία του παραδοσιακού νομαδικού τρόπου ζωής, προσαρμοσμένα όμως..].