Μικρή κλίμακα αστικών παρεμβάσεων _ μεγάλη συμμετοχή πολιτών - Βούκια, Μαρία
[Αντικείμενο της έρευνας είναι να εξεταστεί η σημασία των παρεμβάσεων μικρής κλίμακας μέσα στο οικιστικό περιβάλλον και οι επιπτώσεις που έχει η συμμετοχή των ίδιων των πολιτών σε αυτές. Η πόλη είναι ένα άθροισμα επιμέρους καταστάσεων που διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους, ακριβώς επειδή συσχετίζονται με διαφορετικούς κάθε φορά αστικούς τόπους, ενώ αναφέρονται επιπλέον σε διαφορετικές ομάδες του πληθυσμού. Ένας ενιαίος σχεδιασμός βασισμένος σε μια επαναλαμβανόμενη στάση αντιμετώπισης προβλημάτων, που διαφοροποιούνται έστω και μερικά, θα ήταν μάλλον ανεπιτυχής. Αντίθετα, ένα σύνολο από διάσπαρτες αστικές χωρικές ενότητες οφείλει μάλλον να αντιμετωπίζεται με βάση την ιδιαιτερότητα της κάθε ενότητας, η οποία δεν περιορίζεται στη φυσική ιδιαιτερότητα του αστικού υποδοχέα και μόνο. Αναφέρεται επίσης στα χαρακτηριστικά και στις απαιτήσεις των κοινωνικών αποδεκτών της. Επιπλέον, θα ήταν σημαντικό να απαιτήσουμε τη συμμετοχή των κατοίκων της κάθε περιοχής στη διαδικασία του σχεδιασμού. Οι κάτοικοι είναι δυνατό να διαθέτουν σαφή εικόνα για τις προσδοκίες τους,..].