Από το Borgodi Corinto στην Παλαιά Κόρινθο : το χρονικό μιας πόλης και των σπιτιών της - Μπάρτζης, Δημήτριος
[Στην παρούσα εργασία γίνεται προσπάθεια διερεύνησης της πολεοδομικής και οικιστικής εξέλιξης της Κορίνθου από τη Βενετοκρατία (1687-1715) έως και τις αρχές του 20ου αιώνα. Ως προς την τυπολογία και αρχιτεκτονική των κατοικιών αναζητείται μια συνέχεια. Ως προς τις λαϊκές, φτωχικές οικήσεις διαπιστώνεται ότι δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική μεταβολή από τον 17ο αιώνα έως και λίγο πριν από τα μέσα του 20ου. Τα απλά υλικά και η ανέχεια είναι διαχρονικά. Αντίθετα, για τα σπίτια της εύπορης τάξης δεν είναι σαφής μια διαχρονική εξέλιξη. Τα οχυρά πυργόσπιτα του επανοικισμού του Borgo di Corinto τα διαδέχτηκαν τα ανοιχτά προς το περιβάλλον οθωμανικά σπίτια με το χαγιάτι και τους οντάδες. Τα τελευταία ισοπεδώθηκαν στην Επανάσταση του 1821 και με την εδραίωση του ελληνικού κράτους απορρίφθηκαν εντελώς προς χάριν των δυτικών προτύπων αστικής κατοικίας και του κλασικισμού. Μετά το μεγάλο σεισμό του 1858, η έννοια της πόλης χάνεται και εδραιώνονται οριστικά τα αγροτικού τύπου σπίτια, ανταποκρινόμενα στις ανάγκες ενός αγροτικού και ποιμενικού πληθυσμού. Ωστόσο ο πολεοδομικός ιστός παρέμεινε..].