Η παραδοσιακή κατοικία στην Κέφαλο της Κω - Παπαλεξανδράτου, Ευαγγελία
[H εργασία αποτυπώνει τις λαϊκές κατοικίες, εξετάζει την θερμική άνεση στο εσωτερικό τους και καταγράφει στοιχεία που συνδέονται με τον τρόπο ζωής των παλαιών χρόνων. Συγκεκριμένα η έρευνα γίνεται σε ένα χωριό της Κω, την Κέφαλο. Αποτυπώνονται 17 κατοικίες στις οποίες γίνονται διερευνητικές μετρήσεις θερμοκρασίας και υγρασίας. Σε συνδυασμό με τις παρατηρήσεις και τις μαρτυρίες των κατοίκων διαπιστώνεται μια γενική εικόνα της βιοκλιματικής συμπεριφοράς των κτιρίων. Επίσης, ερευνώνται κατασκευαστικά στοιχεία καθώς και στοιχεία λαογραφικού τύπου που έχουν σχέση με τον τρόπο ζωής των ανθρώπων μέσα στον δομημένο χώρο. Έχουν ενσωματωθεί επιπλέον αρχιτεκτονικά και λαογραφικά στοιχεία από το γεωγραφικό και ιστορικό πλαίσιο όπου εντάσσεται η Κως. Ο λόγος είναι η προσπάθεια ανάδειξης του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο αναπτύχθηκε η αρχιτεκτονική του νησιού.]