Κριτική θεώρηση υψηλού κτιρίου : Foster vs Nouvel - Νικοδήμου, Αλέξανδρος
[Οι ουρανοξύστες αποτελούν χωρόσημα και προσδιορίζουν ένα αστικό σύνολο. Πιο συγκεκριμένα, χαρακτηρίζουν τις ανά τον κόσμο μεγαλουπόλεις που δέχονται το μεγαλύτερο μέρος της οικοδομικής, οικονομικής και επενδυτικής δραστηριότητας. Η σύγχρονη τάση για συμβολική αρχιτεκτονική των αστικών χωροσήμων, την καλεί να ενσωματώσει νέα δεδομένα που να έχουν σχέση με την ιδιαιτερότητα του κάθε τόπου και με τη μορφολογική τους έκφραση που αντανακλάται σε παγκόσμιο επίπεδο. Κτίρια όπως το Swiss Reinsurance του Norman Foster στο Λονδίνο και το Torre Agbar του Jean Nouvel στη Βαρκελώνη δείχνουν πως οι ουρανοξύστες μπορούν να αποκτήσουν το ρόλο της εικόνας - συμβόλου. Οι ουρανοξύστες αυτοί κατασκευάστηκαν σε πόλεις με μεγάλη ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά. Αποτελούν τόσο αντιπροσωπευτικά αρχιτεκτονικά δείγματα που έχουν σημαδέψει την τοπική και παγκόσμια πολιτισμική και κατασκευαστική εξέλιξη, όσο και πρότυπα άρτιου σχεδιασμού και υψηλής τεχνολογίας. Η πρόταση του Jean Nouvel για τον Πύργο Agbar, διαθέτει πολλές σχεδιαστικές και μορφολογικές ομοιότητες με το Swiss Reinsurance του Norman Foster. Παρά τις ομοιότητες..].