Παλιό-νέο : το παράδειγμα της συνοικίας Chiado στην πόλη της Λισαβόνας - Ζαφειράκη, Αικατερίνη
[Αντικείμενο της παρούσας μελέτης αποτελεί η διερεύνηση της σχέσης και του διαλόγου που μπορεί να αναπτυχθεί ανάμεσα στη νέα αρχιτεκτονική δημιουργία και το ιστορικό περιβάλλον μιας πόλης. Στόχος λοιπόν της παρακάτω διάλεξης είναι η μελέτη των τρόπων που ένα σύγχρονο κτίριο μπορεί να ενταχθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον με μια ιστορική βαρύτητα καθώς και της επιρροής που ασκούν τα ιδιαιτέρα χαρακτηριστικά του τόπου αυτού -αρχιτεκτονικά, κοινωνικά, πολιτιστικά- στις επιλογές που καλείται να πάρει ένας αρχιτέκτονας και οδηγούν τελικά στο αποτέλεσμα μιας νέας συνθετικής δημιουργίας Εργαλείο στην έρευνα αυτή αποτελεί η ιστορική συνοικία Chiado, μια από τις παλιότερες γειτονίες στο κέντρο της πόλης της Λισαβόνας. Πιο συγκεκριμένα παρουσιάζεται και αναλύεται το παράδειγμα της ένταξης δύο νέων κτιρίων, του Os Grandes Armazens do Chiado και του Terracos de Braganca, από τον πορτογάλο αρχιτέκτονα Alvaro Siza. Και τα δύο αυτά κτίρια βρίσκονται σε ιδιαίτερα σημαντικά ιστορικά σημεία της συνοικίας αυτής. Το πρώτο παράδειγμα, το Os Grandes Armazens do Chiado, αποτελεί ανοικοδόμηση ενός παλιότερου σημαντικού κτιρίου,..].