Η υπόσκαφη παραδοσιακή κατοικία - Κυρίτση, Ολυμπιάδα
[Μέσα από παραδείγματα που παρατηρούνται σε όλο τον κόσμο, μελετήθηκε η παραδοσιακή υπόσκαφη αρχιτεκτονική. Συγκεκριμένα, προκειμένου να είναι αντιπροσωπευτικό το δείγμα, επιλέχτηκαν τρεις περιοχές από κάθε ήπειρο: Ευρώπη (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία), Ασία (Γεωργία, Τουρκία, Κίνα), Αμερική (Κολοράντο, Νέο Μεξικό), Αφρική (Τυνησία, Μαλί, Ιορδανία). Αναγνώστηκαν τα γενικά χαρακτηριστικά τους, η αξία τους καθώς και οι όποιες αδυναμίες τους. Αναλύθηκε η θερμική τους συμπεριφορά, ο τρόπος δημιουργίας τους παρά τις περιορισμένες τεχνικές δυνατότητες της εποχής, καθώς επίσης και η ικανότητα προσαρμογής τους στο τοπίο και στις ανάγκες του ανθρώπου. Η υπόσκαφη κατοικία αποτέλεσε λοιπόν, για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική περιοχών σε όλο τον πλανήτη, τη βέλτιστη λύση ενός προβλήματος που περιλάμβανε συγκεκριμένα δεδομένα κλίματος, διαθέσιμων υλικών, γεωμορφίας και κοινωνικών αναγκών. Για την εφαρμογή της αρκούσαν ελάχιστα μέσα, ενώ αξιοποιούσε πλήρως τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά των περιοχών στις οποίες αναπτύχθηκε. Υπό αυτές τις συνθήκες, εξασφαλιζόταν η βιωσιμότητα..].